Университетите в Нидерландия ще вземат мерки за намаляване на притока на чуждестранни студенти и за повишаване на езиковите умения на студентите и служителите на нидерландски език. Четиринадесет университета са се споразумели за стъпките, които са необходими, за да се гарантира това, предаде Националната информационна агенция на Нидерландия АНП.

Към момента не се разработват нови бакалавърски програми на английски език. Университетите също така ще направят опис на това кои курсове, които в момента се преподават на английски, могат да бъдат изцяло преобразувани на нидерландски. Активното набиране на персонал на международни панаири вече няма да бъде опция, въпреки че институциите ще правят изключение за сектори, които изпитват значителен недостиг на работна ръка.

Освен това университетите са се споразумели, че поне основните бакалавърски степени при дисциплини като икономика и психология трябва да се предлагат на нидерландски език.

„От една страна подкрепяме интернационализацията, но също така виждаме, че се повдигат социални и политически въпроси относно модела, който имаме до момента“, обясни временният председател на асоциацията на университетите в Нидерландия Яуке де Врис. 

Университетите смятат, че познанията по нидерландски език и култура трябва да бъдат подобрени. „Мисля, че сме обръщали твърде малко внимание на това в миналото“, признава Де Врис, който е и председател на борда на университета в Гронинген. Университетите искат да направят нещо по въпроса с помощта на модули и курсове за студенти и служители.

От години се полагат големи усилия за привличане на чуждестранни студенти, но през последните години се обръща повече внимание на недостатъците от това. Например, достъпността на курсове за нидерландските студенти може да бъде компрометирана, ако масово се записват международни студенти. Безпокойство буди и без това оскъдната жилищна площ в студентските градчета.

По най-нови данни притокът на студенти от чужбина вече леко намалява. „Почти може да се каже, че проблемът се решава сам“, казва Де Врис. Все пак университетите биха искали повече възможности за справяне. Високо в техния списък с желания е фиксиран максимален брой студенти, за курсове, които се предлагат и на английски език. Това е и част от законопроекта, по който работи министърът на образованието на Нидерландия Роберт Дейкграф. Според асоциацията тази мярка е „съществена“ за контролиране на наплива.

БТА