Германският канцлер Олаф Шолц пристигна във Вашингтон на двудневно посещение, което ще бъде посветено главно на осигуряването на още военна помощ за Украйна, предаде ДПА.

САЩ и Германия са най-големите доставчици на оръжия за Украйна за отбраната й срещу руските агресори. Шолц и президентът на САЩ Джо Байдън искат да предотвратят спирането на помощта от западните съюзници две години след руската инвазия.

Днес следобед Шолц ще има 60-минутна среща на четири очи в Белия дом с американския президент Джо Байдън Двамата ще обсъдят също продължаващия конфликт в Близкия изток и срещата на върха на НАТО прз юли по случай 75-годишнината на Алианса.

След пристигането си снощи Шолц беше на вечеря в резиденцията на германския посланик, на която присъстваха сенатори, включително от Републиканската партия на бившия президент Доналд Тръмп. Основна тема отново беше помощта за Украйна.

Републиканците в Конгреса от месеци блокират исканата от Байдън помощ за милиарди долари за Киев. Малко преди пристигането на канцлера се появи лъч надежда, след като пакетът от помощи за Украйна преодоля първото процедурно препятствие в Сената.

"Украйна се нуждае от цялата ни подкрепа, за да се защити от руската агресия", написа след вечерята Шолц в социалната мрежа "Екс".

Канцлерът се опитва да убеди партньорите от Европейския съюз да предоставят повече военна помощ на Украйна, особено силни икономики като Франция, Испания и Италия. Досега техният отговор е сдържан, отбелязва ДПА.

Едни от четиримата поканени на вечерята в посолството сенатори републиканци беше Линдзи Греъм, твърд поддръжник на Тръмп. Най-верните привърженици от дясното крило в партията обаче са главно в Камарата на представителите в Конгреса.

Преди да отпътува за Вашингтон, Шолц отново предупреди какво може да се случи, ако не се осигури помощ за Украйна.

"Трябва да направим всичко възможно да попречим на Русия да спечели", заяви Шолц в статия за в. "Уолстрийт джърнъл". "Ако това не стане, скоро може да се събудим в един още по-нестабилен, заплашителен и непредсказуем свят от този от времето на Студената война", предупреди той.

За днес не е планирана пресконференция на Байдън и Шолц. Двамата обаче ще се срещнат поне за минути с обществеността в началото на разговорите си в Овалния кабинет и вероятно ще кажат няколко думи за Украйна и Русия.

Dir.bg