Израелският премиер Бенямин Нетаняху съобщи днес, че е наредил на военните да разработят двоен план - за евакуиране на цивилни от град Рафах, в южната част на ивицата Газа, и за победа над останалите части на "Хамас", докато международният натиск върху Израел расте, предаде Ройтерс.

Днес израелската армия нанесе смъртоносен въздушен удар в Рафах, последното място в анклава, където жителите на ивицата Газа намериха убежище. Властите в Тел Авив пренебрегнаха предупрежденията, отправени от американския президент Джо Байдън и хуманитарните групи, които казаха, че ще има голям брой жертвите сред цивилното палестинско население, ако израелските сили атакуват града.

Международното безпокойство за съдбата на хиляди разселени жители на ивицата Газа, които намериха убежище в Рафах, се засили, след като Израел заплаши със сухопътна операция в града, близо до границата с Египет, пише БТА.

Вашингтон каза вчера, че няма да подкрепи израелска военна операция в Рафах, без да се обърне дължимото внимание на тежкото положение на цивилните там, а президентът на САЩ Джо Байдън описа отговора на Израел на атаките на "Хамас" от 7 октомври като "прекален", отбелязва Ройтерс.

В Рафах, където според агенция Ройтерс са намерили убежище половината от жителите на 2-милионна Газа, нарастват тревогата и паниката заради заканата на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че ще прати войски в града.

"Хората нямат никаква представа къде могат да се спасят" при такава ситуация, предупреди ръководителят на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци Филип Лазарини.

Рафах е на самата граница на палестинския анклав с Египет. След ескалацията в Ливан, Сирия, Ирак и Йемен, израелска атака тук може да доведе до бежанска вълна и мащабна криза в още една страна от региона, предупреди в интервю за БНР Хю Ловат - старши сътрудник в Европейския съвет за външни отношения:

"Израелската военна операция в Рафах няма да заличи "Хамас", но със сигурност ще има катастрофално отражение върху палестинците. Кайро отдавна декларира, че няма да пусне бежанците на своя територия, но не очаквам египетските войници да стрелят по тях. Събитията в Червено море и намаляването на трафика и транзитните такси през Суецкия канал видимо влошават финансовата криза. При тази много трудна ситуация в самия Египет, представете си какво ще стане, ако държавата ще трябва да отделя ресурси, за да издържа няколкостотин хиляди палестинци, дори ако те останат в Синай".

Дир.бг