Дронове камикадзе е изстреляла Русия срещу Харков от територията на Белгородска област. Три безпилотни апарата са поразили харковския район "Немишлянски", при което е унищожен обект от критичната инфраструктура и е избухнал голям пожар.

При нападението са загинали седем цивилни, включително три деца, съобщи областният управител Олег Синегубов, цитиран от агенциите. Сред жертвите са и три деца: на седем- и четиригодишна възраст и бебе на около шест месеца, посочи той в социалната мрежа "Телеграм".

Ръководителят на окръжната прокуратура в Харков Олександър Филчаков заяви, че мъж е настанен в болница с тежки изгаряния, предаде Укринформ. По думите на губернатора градът е бил атакуван от руските сили снощи с дронове "Шахед".

Атаката е предизвикала пожар след разлив на голямо количество гориво, а пламъците са обхванали площ от 3700 квадратни метра, уточни кметът на града Игор Терехов.

"В обекта от критичната инфраструктура е имало голямо количество гориво, на което се дължат и тези ужасяващи последствия от пожара", заяви пък Олександър Филчаков.

Украинската противовъздушна отбрана е успяла да свали в ранните часове на днешния ден 23 от общо 31 руски дрона камикадзе "Шахед", пък предаде Укринформ, като се позова на военновъздушните сили на Украйна. Според съобщението те са били изстреляни от Балаклава и нос Чауда на Крим и руската Курска област, пише БТА.

Основните направления на нападението бяха град Одеса и Харковска област.

Четирима души са били ранените в Одеска област тази нощ, съобщиха властите в югозападния украински регион. Всички девет безпилотни летателни апарати, изпратени към Одеска област, са били свалени.

За отблъскване на атаката са използвани подразделения на зенитно-ракетните войски, мобилни противопожарни екипи и средства за водене на радиоелектронна война.

По-рано Укринформ съобщи, че Украйна е поставила американска компания в списъка на чуждестранните спонсори на войната като част от разследване на производството на дроновете камикадзе. Според прокуратурата са унищожени общо 15 частни домове.

Един човек е бил убит, а петима - ранени, при руски артилерийски обстрел в Херсонска област вчера, съобщи още ръководителят на военната администрация в южния украински регион Олександър Прокудин.

Завчера при подобни атаки в Херсонска област загинаха двама души, а един пострада, припомня Укринформ.

dir.bg