Украйна отблъсква руско нападение с дронове над столицата Киев, предаде Ройтерс, като се позова на киевската областна военна администрация. Атаката е започнала рано тази сутрин.

Украинската противовъздушна отбрана е в действие в няколко области, като сирени за въздушна тревога са се включили освен в столицата още в Николаевска, Виницка, Днепропетровска и Житомирска област.

Вчера руските въоръжени сили са подложили 28 пъти на обстрел граничен район в североизточната украинска Сумска област. "Отекнали са около 150 експлозии. Обстрелвани бяха общините Хотин, Краснополе, Билополе, Велика Писаревка, Есман, Шалихине, Середина-Буда и Дружба", гласи публикацията на агенция Укринформ.

Осем взрива след обстрел от минохвъргачки са били чути в Есман, а Шалихине е било подложено на артилерийски обстрел. 73 са били взривовете в Билополе. Въздушен удар е бил нанесен на Середина-Буда.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пък обяви пет нови назначения във висшия ръководен състав на украинската армия, предаде Ройтерс. В своето традиционно вечерно обръщение към нацията Зеленски каза, че е прекарал деня в срещи с военното ръководство и че опитни "в тази война командири" ще поемат нови длъжности.

С ранга на заместници на Сирски ще бъдат полковниците Вадим Сухаревски и Андрий Лебеденко, които ще ръководят съответно безпилотните системи, включително развитието на действията с дронове, и технологичните въведения в бойните системи.

Зеленски добави, че е одобрил кандидатурите на трима бригадни генерали за заместници на началника на генералния щаб на украинската армия. На въпросния пост тази седмица по препоръка на Сирски бе назначен генерал-майор Анатолий Бархилевич.

Новоназначените са Володимир Хорбатюк, който ще е оперативен началник, Олексий Шевченко, отговорен за организацията на дейностите, и Михайло Драпати, ръководещ обученията. "Продължаваме да обновяваме нашия ръководен състав", каза Зеленски, цитиран в неговия канал в приложението "Телеграм".

Дир.бг