Преброяването на гласовете от парламентарните избори в Пакистан приключи днес, като независимите кандидати, подкрепяни от намиращия се в затвора бивш министър-председател Имран Хан, спечелиха 101 от 264-те места, предаде Ройтерс, позовавайки се на официалните данни на уебсайта на Пакистанската избирателна комисия.

Окончателните резултати от преброяването бяха публикувани повече от 60 часа след края на гласуването на изборите в четвъртък - забавяне, което повдигна въпроси за надеждността на изборния процес.

Независимите кандидати изпревариха партията на друг бивш министър-председател, Наваз Шариф, която спечели 75 места, превръщайки се в най-голямата самостоятелна партия в парламента, тъй като поддръжниците на Хан се кандидатираха като независими, тъй като избирателната комисия не допусна партията му до участие в изборите заради неспазване на изборните закони.

Шариф заяви, че партията му -  Пакистанската мюсюлманска лига - води разговори с други групи за съставянето на коалиционно правителство, тъй като е далеч от 133-те места, необходими за постигането на обикновено мнозинство в парламента.

Партията на Хан - "Движение за справедливост" - заплаши, че ще проведе днес мирни протести в цялата страна, ако броят на гласовете не бъде оповестен през изминалата нощ.

Служебното правителство на Пакистан заяви, че закъснението е било причинено от проблеми с комуникацията, дължащи се на прекъсване на мобилния интернет в деня на изборите. Прекъсването, което според властите е било умишлено и е извършено поради съображения за сигурност, предизвика безпокойството на правозащитни групи и чуждестранни правителства, включително това на Съедините щати.

Днес в публикация в социалната мрежа "Екс", доскоро "Туитър" партиен секретар на "Движението за справедливост" призова за общи протести, но заяви, че трябва да има демонстрации в само в определени избирателни секции, където са обезпокоени от "фалшифицирани" резултати.  

Около 93 от независимите кандидати, които спечелиха места, са свързани с партията на Хан, отбелязва Ройтерс.

Въпреки забраната и лишаването от свобода на Хан по обвинения, вариращи от разпространение на държавни тайни до корупция и незаконен брак, милиони поддръжници на бившия състезател по крикет излязоха да гласуват за него, въпреки че той не може да бъде част от никое правителство, докато е в затвора.

Един от проблемите, с които се сблъскват независимите депутати в опитите си да съставят правителство, обаче, е, че те нямат право да получат нито едно от 70-те запазени места (60 места, запазени за жени, и 10 за малцинствени групи) в Националното събрание (долната камара на пакистанския парламент), които се разпределят спрямо подкрепата за партиите след окончателните резултати. Партията на Шариф може да получи до 20 от тези места.

Преди това избирателната комисия съобщи, че изборите за две места все още не са се състояли - кандидатът за едното от тях е бил убит, което е наложило отлагане на вота, а гласуването за другото е насрочено за по-късно този месец.

БТА