54-годишен мъж от Новосел е задържан в полицейското управление в Шумен за палеж. Той е предизвикал пожар в землището на селото си, който се е разпространил на голяма площ, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР.

Минути след 16 часа във вчерашния неделен ден в дежурната част на РДПБЗН - Шумен е приет сигнал за пожар в сухи треви в землището на село Новосел. Към мястото на произшествието е насочен екип на шуменската пожарна. Пламъците са ликвидирани веднага, не е допуснато разпространението им.

Два часа по-късно отново е прието съобщение за пожар в сухи треви отново в землището на село Новосел. При пристигане на място огнеборците заварили пожар на много голяма площ. Сухи треви и храсти горели от двете страни на пътя. На помощ в гасенето, поради силния вятър  пристигнали още два противопожарни екипа.

Пламъците тръгнали в посока към село Средня и иглолистната борова гора и унищожили 2 пчелни кошера и 10 пчелни семейства. Огнеборците успели да спасят 50 действащи пчелни семейства.

Екипите погасили пламъците с помощта на 6 тона вода, ръчни пръскачки, моторни духалки. Пожарогасенето е  било на площ от около 130 000 кв. м. Спасени от опожаряване са 50 декара иглолистна гора, фургон, 80 пчелни кошера. З

Около 19:30 часа снощи за палежа е задържан 54-годишен мъж от село Новосел. Работата по образуваното досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 330 ал. 1 от НК  продължава.

ШУМ.БГ