ЕС и Армения обсъждат възможност за започване на преговори за безвизов режим, съобщи днес европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел след разговори с арменския външен министър Арарат Мирзоян в Брюксел.

Борел посочи, че миналата година основа на двустранното сътрудничество са били въпросите с върховенството на закона, човешките права и демократичните принципи. Той отбеляза, че Армения води борба с корупцията и се очаква да работи за противодействие на речта на омразата, дискриминацията и дезинформацията. Насърчавам Армения да продължи с реформите, за да има напредък по въпроса с визите, добави върховният представител.

Отношенията ни се развиват в положителна посока и установихме, че има още какво да се направи, за да се използват изцяло възможностите за сътрудничество. През октомври миналата година Европейският съвет реши да бъдат потърсени възможности за укрепване на връзките на ЕС с Армения. Днес решихме да започнем работа по нов дневен ред на двустранното сътрудничество. Това е израз на общия ни интерес за нова стратегическа фаза на сътрудничество, каза Борел.

Той добави, че днес са били обсъдени въпроси от областите на енергетиката, отбраната и търговията. По неговите думи ЕС ще помогне на арменските власти за закриване на АЕЦ-Мецамор, чийто единствен работещ реактор се очаква да бъде изключен след две години.

Обсъдихме отношенията Армения-Азербайджан, съобщи Борел. Той осъди вчерашните действия на арменски военни срещу сили на Азербайджан, но нарече днешния отговор от азербайджанска страна "несъразмерен". ЕС е решен да подкрепи траен мир на основата на признаването на суверенитета, ненарушаването на границите и запазването на териториална цялост, уточни върховният представител.

Борел посочи, че броят на служителите в представителството на ЕС в Ереван наскоро бе увеличен. Той отбеляза, че днес Европейската комисия реши да отпусне допълнителни 5,5 млн. евро хуманитарна помощ за Армения, а миналата година осигури 12,2 млн. евро след събитията в Нагорни Карабах. Ще продължим подкрепата за Армения, включително за приемане на бежанците от Карабах, добави Борел.

Върховният представител поздрави Армения, че се присъединява към Римския статут за Международния наказателен съд. Това е смело и много важно решение, обобщи Борел.

БТА