Най-известният руски опозиционер и политически затворник Алексей Навални е починал в затвора. Това съобщи BBC, позовавайки се на руските информационни агенции, които от своя страна цитират федералната служба за изпълнение на наказанията на Руската федерация. Новината съобщи и агенция Ройтерс. Все още не е потвърдена от адвокатите на опозиционера. 

Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) за Ямало-Ненецкия автономен окръг съобщи, че на Навални му е станало лошо по време на разходка в петък в колонията и "почти веднага след това е загубил съзнание". Била е извикана линейка, но медицинските работници само са констатирали смъртта му.

"Всички необходими реанимационни мерки бяха проведени, но не дадоха положителен резултат. Лекарите от спешна помощ констатираха смъртта на осъдения. Причините за смъртта се установяват", допълва Федералната служба за изпълнение на наказанията.

Каналът в Telegram BAZA допълва, че на Навални му прилошало около 13 ч. днес и че пристигналият на място медицински екип се е опитал да го спаси, но в 14:17 ч. той е починал.

Президентът на Русия Владимир Путин е бил информиран за смъртта на Навални, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той добави, че не разполага с данни за причината за смъртта, която "медиците трябва да установят".

Един от най-яростните критици на президента Владимир Путин излежаваше 19-годишна присъда за престъпления, смятани за политически мотивирани. През декември той бе преместен в наказателна колония над Северния полярен кръг, което се счита за един от най-строгите затвори във федерацията. 

Последните сведения за Навални са от януари т. г., когато бе съобщено, че е поставен в изолация за 10 дни. 

 / dir.bg