"Не искам да чувам никакви съболезнования. Видяхме сина си в колонията на 12-ти, бяхме на посещение. Той беше жив, здрав, весел" - това написа в социалните мрежи майката на покойния руски опозиционер Алексей Навални - Людмила.

Съратниците на Навални все още не са потвърдили официално информацията, като адвокатите му съобщиха, че пътуват към затворническата колонията ИК-3 в Харп, където опозиционерът намери смъртта си. 

Само ден преди това - на 15 февруари, Навални е участвал в заседание на Владимирския областен съд чрез видеовръзка. 

"Вчера той [Навални] участва в съдебното заседание, чувстваше се нормално, не се оплакваше от здравословното си състояние, говореше активно, представяше аргументи в защита на позицията си", съобщиха от пресслужбата на съда за ТАСС.

Съпругата на Навални Юлия заяви на Мюнхенската конференция по сигурността: "Не знаех какво да правя сега, дали да летя при децата си, дали да летя за Русия, тъй като не бях сигурна в тази информация. Реших да изляза на сцената и да се обърна към вас. Помислих си какво би направил Алексей в такава ситуация и реших да изляза. Ако това е вярно, искам Путин, цялото му обкръжение, приятелите на Путин, неговото правителство да знаят: те ще бъдат подведени под отговорност за това, което направиха на нашата страна, на моето семейство и на моя съпруг. И този ден ще дойде много скоро. Искам да се обърна към цялата световна общност, към всички в тази зала, към всички хора по света - да се обединим и да победим това зло, да победим ужасния режим, който сега е в Русия. Както този режим, така и Владимир Путин трябва да бъдат подведени под лична отговорност за всички ужасни неща, които вършат с моята страна, с нашата страна, с Русия през последните години".

В момента все още се търсят причините за смъртта на Навални, като една от версиите е, че става дума за откъснал се тромб.

Дир.бг