Топдипломатите на САЩ и Китай проведоха "откровена и конструктивна" дискусия по въпроси, които затрудняват обтегнатите им отношения заради Тайван, ситуацията в Южнокитайско море, войната на Русия срещу Украйна и синтетичните опиоиди, съобщи Държавният департамент, цитиран от Асошиейтед прес.

Срещата между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и китайския външен министър Ван И в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността бе контактът на най-високо равнище между двете страни, откакто президентът на САЩ Джо Байдън и китайският президент Си Цзинпин проведоха разговори в края на миналата година в Калифорния. 

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър заяви, че Блинкън е подчертал значението на запазването на мира в Тайванския проток, както и разширяването на започващите усилия за борба с наркотиците. Блинкън също така изрази опасения зяаради подкрепата на Китай за руската отбранителна индиустрия, което според Вашингтон помага на военната кампания на Русия в Украйна

Китайското министерство на външните работи съобщи, че Ван е призовал САЩ да премахнат санкциите срещу китайски компании и физически лица.

Ван подчерта, че политиката на Вашингтон за "премахване на икономическите рискове" от Пекин "се е превърнала в "декитаизиране", "изграждане на висока ограда" и "откъсване от Китай". По думите му то ще навреди на самите САЩ.

БТА