Сирени за въздушна тревога бяха включени тази сутрин в израелския курортен град на Червено море - Ейлат, предаде Ройтерс.

Агенцията отбеляза, че причината са очаквани въздушни удари с ракети или дронове, добавя БТА.

Най-вероятната заплаха отвежда към йеменските бунтовници хуси, които атакуват Израел и свързаните с него кораби в Червено море, и по-специално в протока Баб ел Мандеб, в знак на солидарност с радикалната палестинска групировка "Хамас", посочва Ройтерс.

Израелската армия потвърди, че противовъздушната отбрана е засякла обект за нападение срещу южния израелски град.

"Целта не влезе на израелска територия и не се оказа заплаха за цивилното население. Сирените бяха включени съгласно протокола", заявиха въоръжените сили на Израел.

Военният говорител на хусите Яхия Сареа заяви тази седмица, че наред с нападенията с безпилотни самолети над американски военни кораби в Червено и Арабско море, групировката е атакувала и обекти в Ейлат.

Междувременно американската армия заяви снощи, че е унищожила седем противокорабни ракети, една ракетна установка и дрон на йеменските бунтовници хуси, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Дронът и ракетите са дошли от територия на Йемен, контролирана от хусите.

Централното командване на САЩ поясни, че ракетите, системата за изстрелването им и дронът "са представлявали непосредствена заплаха за търговски кораби и за бойни кораби на американския военноморски флот, които са се намирали в района" в Червено море, обстрелван от хусите.

По-рано пък здравното министерство на Палестинската автономия в Рамала, цитирано от ДПА, съобщи, че 14-годишно палестинско момче е било застреляно в сърцето при сблъсък на палестинци с израелската армия по време на военна операция на Израел на окупирания Западен бряг.

Престрелката е започнала след сблъсъци между израелски войници и палестинци в село в близост до град Калкилия. Четирима души са задържани, предаде палестинската новинарска агенция УАФА.

Израелските Сили за отбрана (ЦАХАЛ) казаха, че палестинец е хвърлил експлозив от типа "Коктейл "Молотов" по израелски граждански автобус в град Калкилия, който се намира в северозападната част на палестинската територия, а освен това е имало размирици.

От ЦАХАЛ поясниха, че палестинци са мятали камъни по израелски войници, които впоследствие са открили огън с бойни патрони, като един човек е бил улучен, добавя БТА.

Ситуацията на Западния бряг се влоши осезаемо след 7 октомври миналата година, когато от ивицата Газа радикалното палестинско движение "Хамас" осъществи изненадваща кървава атака на израелска територия и причини смъртта на 1200 души (по израелски данни), повечето от които цивилни.

В отговор Израел започна да нанася удари по Газа, като според здравното министерство на групировката "Хамас", която контролира анклава, броят на палестинските жертви вече е надхвърлил 29 000 . Според министерството на здравеопазването в Рамала от 7 октомври досега на Западния бряг са убити 384 палестинци.

Дир.бг