55 училища в Шуменска област са на едносменен режим на обучение, други 3 са заявили готовност до го направят още тази есен, а 6 са заявили, че засега не могат да изпълнят изискването и ще останат на двусменен режим.

Това стана ясно на заседание на Постоянната комисия по заетостта в област Шумен, на която бе гласуван план-приемтът за учебната 2024-2025 година.

"Трите училища, които имат готовност от следващата учебна година да преминат на едносменен режим са ППМГ “Нанчо Попович”, ПЕГ “Никола Вапцаров” и СУ “Йоан Екзарх Български”. Имаме 6 училища, които към момента не потвърждават такава готовност - СУ „Сава Доброплодни“, СУ “Паисий Хилендарски” във Върбица, Професионална гимназия по икономика (ПГИ), НУ “Княз Борис I”, НУ “Илия Р. Блъсков” и III ОУ “Димитър Благоев” в Шумен", каза старши експертът в Регионалното управление на образованието /РУО/ Николай Русев.

Преминаването в едносменен режим на обучение е един от националните приоритети в образованието, утвърден от МОН още през 2016-та година.

По време на заседанието стана ясно, че за следващата учебна година 33-те общински и 5-те държавни училища в областта, които имат прием в VIII клас, са заявили 67 паралелки. Това е доста над реализираните в момента 62 паралелки със средно 22,3 ученици в паралелка.
Учениците намаляват всяка следваща година, като основната причина е демографска. Затова за Шумен от МОН са изпратили препоръчителен брой паралелки 57.

Тази учебна година 1319 ученици от областта завършват VII клас. Прогнозата е до 2030-та година те да намалеят до 1100.

„Очевидно е, че се налага да бъде преоразмерена системата и да вземем мерки с тези ученици, които имаме, да реализираме прием в колкото е възможно в повече училища, тоест да осигурим колкото може по-широк достъп до качествено образование, без да ощетяваме сега съществуващата училищна мрежа“, каза Русев.

Областният управител Добромир Добрев заяви, че през последните години се наблюдава тенденцията да не се работи активно съвместно между общините, РУО, работодателите и родителите. „Общините са пасивни, те имат и различни проблеми, но децата намаляват във всички общини и промените в училищната мрежа са наложителни предвид тенденциите в демографските данни“, заяви той.  

Представителите на бизнеса в Постоянната комисия по заетостта поискаха за пореден път училищата да се съобразяват повече с нуждите на пазара на труда и да откриват такива специалности, от каквито имат нужда местните предприятия.

Николай Русев обясни, че за разлика от миналата година професионалните училища в областта са заявили за тази есен прием в дуална форма на обучение в 7 специалности.  ПТГ „Симеон Велики“ във Велики Преслав ще обучава дуално по 13  ученици за професиите „Икономист-информатик“ и „Техник по транспортна техника“. ПГМЕТТ „Христо Ботев“ в Шумен има 13 ученици в специалност „Автоматизация на непрекъснати производства“, 13 в „Електрообзавеждане на производството“ и 13 в „Мехатроника“, което е нова специалност. В ПГОХХТ „Проф. Асен Златаров“ в Шумен 13 ученици ще учат дуално в специалност „Производство на хляб и хлебни изделия".

ШУМ.БГ