Наложена финансова корекция на ВиК–Шумен от 25% по проекта за изграждане на Пречиствателната станция за питейни води бе потвърдена с решение на Административен съд – Шумен.

Финансовата корекция е от ръководителя на Управляващия орган на Оперативна програма “Околна среда 2014 – 2020 г.” за нарушения по Закона за обществените поръчки и касае договора с ДЗЗД “Кристална вода”, строител на пречиствателната станция, на стойност 20 млн. лв. без ДДС.

“ВиК–Шумен” ООД е обжалвало решението на УО пред съда. В жалбата си дружеството заявило, че няма нарушение, изложило и доводи за липса на мотиви за нанесена финансова вреда или опасност от такава, изразило е несъгласие и с определения размер на санкцията.

Съдът обаче е намерил, че оспореният административен акт е валиден, издаден в предписаната от закона форма, при спазване на процесуалните правила и със съдържание, включващо обосновани и подробни мотиви относно нарушението, съставомерността на установената нередност и определения размер на финансовата корекция, в съответствие с материално правните разпоредби и целта на закона, поради което подадената срещу него жалба се явява неоснователна.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд на Република България в 14-дневен срок.

„Ще обжалваме и се надяваме на положително развитие във Върховния съд. Мисля, че имаме стабилни доводи в наша полза“, коментира пред ШУМ.БГ управителят на ВиК Иван Пушкаров.

Припомняме, че договорът за Пречиствателната станция за питейни води бе подписан през 2020-та от предишния управител на ВиК-Шумен Жанета Панайотова. Станцията вече е завършена, но не е пусната в експлоатация, тъй като няма Акт 16. Очаква се това да стане скоро - през март или април.

ШУМ.БГ