Поредни опити за измами по телефона са регистрирани в Шумен. Днес е получен сигнал в полицейското управление за атака на домашни и мобилни телефони, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР.

Вчера близка на възрастен мъж е успяла да пресече измама. Дядото бил приготвил 12 000 лв., които щял да даде на измамниците.

На стационарния телефон на възрастния мъж се обадил непознат, който се представил за полицай. Казал, че се провежда акция за задържане на телефонни измамници. Поискал номер на мобилен телефон, уж, за да му помогне, когато звъннат.

След като си продиктувал мобилния номер веднага получил обаждане на стационарния отново от непознати, които му казали, че са нужни пари за лечение на негов близък. Мъжът, който се представил за полицай и не прекъсвал разговора по мобилния телефон му казал да изпълни всичко, което му кажат, за да може измамникът да бъде задържан.

Дядото приготвил парите с идеята, че помага на полицията да залови измамници и чакал пред жилищен блок. В това време обаче се прибрала негова близка и след като й разказал защо е навън тя разбрала, че става дума за телефонна измама.

Подаден е сигнал в полицията в Шумен. Днес обажданията продължават. Отново по същата схема - представят  се за полицаи, искат мобилните телефонни номера уж да им помагат, когато им се обадят измамниците, а всъщност идеята е да осъществява контрол на потенциалните жертви, за да не могат да потърсят свои близки за съвет или полицията.

От полицията напомнят на хората да не предоставяте информация за наличните си финансови средства, да не  казват къде живеят, да не дават на непознати своите лични данни и да съобщават ако имат съмнения за измама.

ШУМ.БГ