Първият национален сертификат за училищен омбудсман бе връчен на омбудсмана на СУ "Трайко Симеонов" – Шумен Антонио Георгиев. Това се случи на церемония днес в Гранитната зала на Министерския съвет, съобщиха от учебното заведение.

Над 30 училищни омбудсмани от цялата страна определени от съучениците си на избори бяха поздравени от министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатовa, заместник омбудсмана Елена Чернева-Маркова. На церемонията присъстваха Н.Пр. Мартина Фийни, Посланик на Ирландия, Н.Пр. Реймунд Фурер, Посланик на Конфедерация Швейцария в България и Андриа Брулет-Родригез, заместник – посланик на Посолството на САЩ в България.

„Призвани сте не просто да посредничите, а да отстоявате себе си, вашите съученици- пред училищни директори, общински и областни ръководства, пред Министерството на образованието, пред административна и политическа власт. Всъщност отстоявате бъдещето на страната ни. Така отстоявате вашето благополучие и благополучието на съучениците си“, каза в поздравителното си слово министърът на образованието Галин Цоков.

Инициативата за избор на ученически парламент и омбудсман е част от проект “Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност” на Център Амалипе. Целта е да повиши гражданската активност сред младежите и да ги запознае с правомощията на ученическия омбудсман. Също така да се утвърди позицията на училищния омбудсман в обхванатите училища, като се предоставят нови възможности на учениците да заявяват своите проблеми и да намерят личност, на която имат доверие и която може да бъде техен представител, борещ се за правата им.

ШУМ.БГ