Украинските въоръжени сили унищожиха руски самолет А-50, съобщи командирът на ВВС Микола Олешчук, цитиран от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е втори случай за малко повече от месец, когато Украйна съобщава за свалянето на руски самолет. Няма потвърждение от руската страна.

"А-50 с позивна "Баян" излетя за последен път!", написа Олешчук в "Телеграм".

Агенция "Интерфакс"- Украйна цитира военни източници, според които А-50 е свален над руска територия, между градовете Ростов на Дон и Краснодар. Според нея операцията е била осъществена от ВВС и разузнавателното управление, информира БТА.

Руски осведомителни агенции цитират службите за спешна помощ в южната част на Краснодарския край, според които в блатата в Каневски район са били открити отломки от самолет, а пожарникарите са гасили пожар. В съобщението не се споменава самолет А-50.

Руски Телеграм канали пък публикуваха видеа, за които се твърди, че показват именно сваления и горящ самолет. На кадрите, разпространени от руския канал ВЧК-ОГПУ, се вижда пожар, както и специализирани автомобили недалеч от инцидента.

Свидетели разказват, че при падането самолетът се е разцепил на две части. Едната част е паднала в полето, а другата в двор на ферма. Няма никаква информация за жертви и за екипажа.

Според украинското разузнаване руският самолет е бил свален с ракета от комплекса С-200, който е съветско производство, съобщава украинското издание "Страна".

По данни на ГУР Украйна е модернизирала ракетите С-200 за удари на далечни разстояния. По-рано се смяташе, че модернизираните ракети се използват от украинските въоръжени сили само за наземни цели.

А-50, който влиза на въоръжение в края на съветската епоха, е голям самолет за далечно радиолокационно проследяване, който може да сканира на разстояние от няколкостотин километра за вражески самолети, кораби и ракети.

Преди месец началникът на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов заяви пред в. "Файненшъл таймс", че по това време Русия е разполагала с осем самолета А-50.

През януари украинските военни обявиха, че военновъздушните сили са свалили руски самолет за наблюдение "Бериев А-50" и въздушен команден пост Ил-22 над Азовско море.

Междувременно втора поредна нощ продължава руската атака с дронове над Одеса. В резултат на вражески обстрел е ударена двуетажна жилищна сграда. Към момента е известно за двама пострадали. Ранените са откарани в болница в тежко състояние, съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер в приложението "Телеграм".

Сирените бяха пуснати в 20.43 часа. В града се чуха силни взривове. На мястото на улучването е възникнал пожар. "Съответните служби продължават издирвания на мястото на удара, възможно е под развалините да има хора", посочи Кипер, цитиран от БТА.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В Одеса живеят около 50 - 60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

Дир.бг