Украйна атакува с дронове тази нощ руския стоманодобивен завод "Новолипецк" в съвместна операция на военното разузнаване ГУР и службата за сигурност СВУ, съобщи днес украински източник, цитиран от Ройтерс и БТА.

Източникът заяви, че атаката е предизвикала голям пожар в завода и служителите са били евакуирани.

Атаката съвпада с отбелязването на втората годишнина от руската инвазия в съседната държава, отбелязва Ройтерс.

"Суровините от това предприятие се използват за производството на руски ракети, артилерийски въоръжения и дронове. Следователно това е легитимна цел за Украйна", каза източникът, без да уточнява местоположението на завода.

Последният, засега, пакет санкции на ЕС поставя на мушка руски производствени мощности в черната металургия.

Пожар избухна и беше потушен на територията на най-големия завод на руския производител на стомана НЛМК, съобщи рано сутринта в събота областният губернатор, цитиран от Ройтерс.

По първоначални данни пламъците в предприятието са предизвикани от дрон, написа липецкият губернатор Игор Артамонов в социалната мрежа "Екс", без да споменава Украйна.

Видеозапис, публикуван в социалните мрежи, показва взрив, а нощното небе над града е осветено от голямо зарево.

Лавина от наказателни мерки: Западът постави на мушка военната машина на Москва
Виж още
Лавина от наказателни мерки: Западът постави на мушка военната машина на Москва

Заводът, който е основната производствена мощност на НЛМК (Novolipetsk Steel), се намира на около 400 км от руско-украинската граница. Той е специализиран в направата на плоски стоманени изделия, като в него се произвежда 80% от стоманената продукция на НЛМК и 18% от руската стомана.

Дир.бг