Тихомир Иванчев, който е шестият българин, обвинен за шпионаж в полза на Русия, е бивш състезател по плуване преди около 15 години, съобщи Нова телевизия.

Той е арестуван, а съдът в Лондон реши 38-годишният мъж да остане за постоянно в ареста, където от година са и петима други наши сънародници.

На Острова Иванчев е имал собствена фирма за ремонтни дейности и бояджийски услуги. Поставял е тапети, в повечето случаи на богати хора.

Той е бил в близки приятелски отношения с една от задържаните преди около година - Ваня Габерова. Седалището на неговата фирма се намира в близост до фризьорския ѝ салон. По данни на разследващите органи двамата са имали и обща адресна регистрация в определен период.

Иванчев се е занимавал с проследяване на хора в Австрия и Черна гора, информираха местните власти. Кралската прокуратура съобщи в сряда, че продължава да издирва лица, които може би са замесени в шпионажа.

Не е известно Иванчев да е имал по-сериозна роля в шпионската клетка. Тя била ръководена от 46-годишния Орлин Русев, който получавал задачи от Ян Марсалек, известен с една от най-големите финансови измами в Германия.

Вчера Тихомир Иванчев се яви лично в съда, където потвърди самоличността си. Следващото му дело е насрочено за 15 март, като той остава в ареста след отказ за пускане под гаранция.

Българската дипломатическа мисия в Лондон следи внимателно развитието на случая, макар и никой от арестуваните да не е търсил съдействие от посолството.

Dir.bg