Йеменските бунтовници хуси "са подготвили военни изненади" в операциите си в Червено море, предаде Ройтерс, като се позова на произнесена днес в телевизионен ефир реч на лидера на групировката Абдул Малик ал Хуси.

"Нашите военни операции ще продължат, ще се развиват и ние имаме изненади, каквито нашите врагове изобщо не подозират", заяви Ал Хуси.

От средата на ноември насам бойците на движението на йеменските бунтовници от племето хуси периодично изпращат дронове и изстрелват ракети срещу международни търговски кораби, като твърдят, че техните действия са в солидарност с палестинците в ивицата Газа срещу военните действия на Израел в анклава, пише БТА.

Нападенията им в Червено море всяха хаос в международното търговско корабоплаване и принудиха компаниите да пренасочват своите плавателни съдове по заобиколни маршрути покрай южното крайбрежие на Африка, по които разходите се увеличават.

Поведението на хусите породи опасения, че конфликтът между Израел и радикалното палестинско движение "Хамас" може да се разрасне и да дестабилизира Близкия изток като цяло, отбелязва Ройтерс.

САЩ и Великобритания започнаха миналия месец да обстрелват обекти на хусите в Йемен в отговор на нападенията на бунтовниците по кораби в Червено море.

Дир.бг