Над 1000 души вече са на опашка край църквата на иконата на Божията Майка "Утоли моята печал", където трябва да бъде опелото на руския опозиционер Алексей Навални.

От екипа на 47-годишния критик на Кремъл, който почина на 16 февруари, обаче обявиха в канала си в Телеграм, че траурната церемония, която трябва да започне в 14 часа московско време (13 ч. българско време), може да се забави, тъй като тялото му все още е в моргата и не е предадено на близките му.

"Близките дойдоха в моргата още в 10 часа сутринта, когато трябваше да им бъде предадено тялото на Алексей. До момента обаче така и не са го видели. Все още не сме променили графика, но е възможно забавяне", написа директорът на антикорупционния фонд на Навални - Иван Жданов

47-годишният Алексей Навални издъхна в 14.17 часа (местно време) на 16 февруари на територията на наказателната колония ИК-3 "Полярен вълк" в сибирското село Харп. Малко преди това по време на разходка той се е почувствал зле и е изгубил съзнание. От Федералната служба за изпълнение на наказанията съобщиха, че медицинският персонал на затвора незабавно е пристигнал на място, бил е извикан и екип на Бърза помощ. Проведени са всички необходими реанимационни мероприятия, но въпреки това Навални е починал.

Симпатизанти на Навални казват, че няколко църкви в руската столица са отказали да направят опело, преди екипът му да получи разрешение от московската община Мариино, където той живееше, преди да бъде отровен с "Новичок" през 2020 година.

Църквата на иконата на Божията Майка "Утоли моята печал", която се съгласи да проведе заупокойна служба, не спомена нищо за решението си в социалните мрежи. Вчера полицаи поставяха прегради пред храма.

Алексей Навални ще бъде погребан в близкото Борисовско гробище, където вчера също е имало полиция.

Майката на покойния опозиционен лидер Людмила Навалная в продължение на осем дни се опитваше да накара властите да ѝ предадат тялото му, след като той издъхна на 16 февруари в наказателна колония номер 3 в град Харп, в Ямало-Ненецкия регион, разположен на около 1900 км североизточно от Москва, припомня АП, цитирана от БТА.

Първоначално властите заявиха, че не могат да предадат тялото, защото трябва да извършат аутопсия. Навална отправи видеообръщение към президента Владимир Путин да ѝ предаде тялото, за да може да погребе достойно сина си.

След като властите върнаха тялото на Навални на близките му, най-малко един погребален агент заяви, че му е било "забранено" да работи с поддръжници на Навални, заяви говорителката на екипа на покойния опозиционен лидер Кира Ярмиш. Оказало се е невъзможно да бъде намерена катафалка за траурната церемония.

Ярмиш също така каза, че близки на Навални получават анонимни обаждания, с които са предупреждавани "да не носят тялото му никъде".

Руските власти не оповестиха причината за смъртта на 47-годишния Навални, който се бореше срещу корупцията в държавната администрация и организираше големи протести като най-големия политически враг на Путин. Единственото съобщение бе, че тя е естествена.

Много западни лидери обвиниха руския лидер за смъртта, което Кремъл отхвърли, припомня АП.

Не стана ясно веднага кой от семейството и приближените на Навални ще присъства на погребението, тъй като много от неговите съмишленици са в изгнание в чужбина поради страх от съдебно преследване в Русия. Фондът за борба с корупцията на Навални и регионалните му клонове бяха определени като "екстремистки организации" от руското правителство през 2021 година.

Вдовицата Юлия Навалная обвини Путин и кмета на Москва Сергей Собянин, че се опитват да не допуснат Навални да бъде погребан публично.

Дир.бг