Това вече не е място за поклонение. Е, може би и за поклонение, само че към бирата.

Тази църква в бeлгийския град Мехелен е много популярна сред местните жители, но не като религиозен храм, разказва Deutsche Welle.

Преди 60 години Белгия е била силно католическа държава. По това време мнозина не биха повярвали, че в църквата Свети Йосиф в Мехелен, близо до Бръксъл, може да се помещава нещо толкова богохулно като малка пивоварна.

Но колкото и невероятно да звучи, тази концепция днес е приета много добре от местната общност.

"Фантастично е. Ние сме много щастливи, защото ако разгледате църквите по време на служба, ще установите, че вече почти не идват хора, поради различни причини. Живея в Мехелен от 30 години. Последно бях в тази църква за погребението на една леля на съпругата ми", разказва Филип.

Днес тук вече може да не е религиозен храм, но си остава място за срещи на хората. И за ... дегустации на бира.

"Бирата се прави тук. Продуктите влизат ето тук в съдовете, а пивото излиза от там. Целият производствен процес се извършва тук на място и клиентите могат да видят как става всичко", споделя барманът Арнолд.

Новата роля на тази църква в Мехелен отразява една обща тенденция – спада на посещенията в католическите църкви. През 50-те години на 20-ти век около 80% от населението на Белгия са били католици. През 2022 година делът им е бил вече само 50%.

"За католиците сигурно е тъжно да виждат как тези църкви са едва ли не осквернени и се използват за нещо друго, но пък от друга страна по този начин сградите биват поддържани вместо да се рушат. Не искаме да унищожаваме тези църкви или да спрем да ги уважаваме, но пък и бирата е заложена в сърцето и душата на белгиеца. Може би и като футбола", смята Марк, който е жител на Мехелен.

След откриването си през 2022 година пивоварната се превръща в символ на Мехелен и в туристическа атракция.

"Страхотно е! Намира се на идеално място, съвсем близо до канала. Ние бяхме на разходка и след това се отбихме тук за обяд. Обстановката е прекрасна, с църквата и толкова много история наоколо. Това е невероятно място. Тези църковни сгради са толкова красиви и смятам, че ако могат да се използват за събиране на общности под някаква форма, независимо дали по религиозни или други причини, това наистина е достатъчно. Това не е добър начин да се запазят живи в наши дни", смята британският турист Марк.

Това далеч не е само белгийски феномен. В цяла Европа църкви с богата история и уникална архитектура се възраждат като обществени центрове, хотели и заведения за хранене. Така, наред с историческата си същност, те придобиват и нова, модерна роля. 

Дарик