Около 20 000 военнослужещи от 10 страни от НАТО се подготвят днес да пресекат най-дългата река в Полша в рамките на учение, което има за цел да подготви силите на алианса за възпиране на руската агресия, предаде ДПА.

Учението "Дракон 24" ще се състои близо до град Коженево, разположен на около 100 километра северно от Гданск.

Пресичането на река Висла с изграждането на понтонен мост ще провери способността на сухопътните, морските, военновъздушните и кибернетичните сили да работят заедно по време на голяма военна криза, заявиха полските въоръжени сили.

Все повече европейски официални лица предупреждават, че в близките години Русия може да подложи на изпитание солидарността на съюзниците от НАТО.  Въпросът за това доколко алиансът е готов за война предизвиква все по-разгорещени дискусии след началото на руската инвазия в Украйна, отбелязва ДПА.

Полша е една от най-отдадените поддръжнички на Украйна и освен това прие близо 1 000 000 украински бежанци от източната си съседка. Освен това Полша е логистичен център за западната военна помощ.

В последно време Варшава направи сериозни инвестиции в придобиването на модерни оръжейни системи и изразходва около 4% от своя БВП за отбрана.

Премиерът Доналд Туск неотдавна заяви, че заплахите на руския президент Владимир Путин към Запада трябва да се възприемат "убийствено сериозно".

"Дракон 24" е част от по-голямото военно учение "Непоколебим защитник 2024", което НАТО в момента провежда по източния си фланг. Това са най-мащабните военни маневри на алианса от края на Студената война.  

Река Висла извира от планините в Южна Полша и се влива в Балтийско море, преминавайки през някои от най-големите градове в страната. 

БТА