Министърът на външните работи на Израел заяви днес, че е отзовал постоянния представител на страната в ООН за консултации във връзка с предполагаемите опити на ООН да премълчи доклад за сексуално насилие, извършено от ислямистката групировка "Хамас", предаде Ройтерс. 

"Наредих на нашия посланик в ООН Гилад Ердан да се върне в Израел за незабавни консултации относно опитите да се премълчи сериозният доклад на ООН за масовите изнасилвания, извършени от "Хамас" и неговите помощници на 7 октомври", заяви в изявление министърът на външните работи Израел Кац.

Кац отправи критики срещу генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че не е свикал Съвета за сигурност на ООН, за да обсъди констатациите от доклада и да обяви "Хамас" за терористична организация.

ООН отказа да даде коментар по случая. По-късно днес специалният пратеник на ООН по въпросите на сексуалното насилие по време на конфликти Прамила Патен трябва да представи доклада публично, отбелязва Ройтерс.

Междувременно военния говорител на Израел контраадмирал Даниел Хагари заяви, че в Агенцията на ООН за подпомагане на палестински бежанци (УНРВА) в ивицата Газа работят над 450 "военни агенти" на "Хамас" и други въоръжени групи и че Израел е отправил тази информация към ООН.

"Над 450 служители на УНРВА са военни оперативни работници в терористични групировки в Газа. Над 450. Това не е просто съвпадение. Това е систематично", заяви Хагари на брифинг пред репортери.

"Изпратихме информацията, която споделям сега, както и допълнителни сведения, на нашите международни партньори, включително на ООН", добави той.

БТА