Демонстрация на жени по повод 8 март се състоя на площад "Колеж" в центъра на турската столица. Организатор на събитието бе Анкарската платформа на жените.

Демонстрацията започна в 18:00 ч. местно време (17:00 ч. бълг. време) от площад "Колеж". Хиляди жени на различни възрасти се включиха в шествието. В демонстрацията участваха ученички, студентки, жени на средна възраст, както и възрастни жени. Малки момиченца с майките си също се присъединиха.

По време на демонстрацията заваля силен дъжд, но въпреки студа, вятъра и дъжда проявата продължи.

Жените протестираха срещу войната, бедността, насилието и нарушаването на правата на представителките на нежния пол. Демонстрацията бе под надслов „Няма да мълчим, не се страхуваме, няма да се подчиняваме!“.

По време на шествието участничките пееха песни, свиреха с тромби, тупаха на барабани и удряха чинели.

Мерките за сигурност в района бяха изключително засилени, като демонстрацията бе охранявана от огромен брой полицаи, включително от специалните сили за борба с безредици.

На демонстрацията се допускаха само жени. Участничките не допускаха дори мъже журналисти, видя кореспондентът на БТА в турската столица.

Участничките издигнаха плакати с лозунги „Ако можеха само жените да управляват света, колко по-добре щеше да е“, "Няма да мълчим, няма да се страхуваме, няма да се подчиняваме", „Не съм сама, с вас съм“, „Водим единна борба с жените, принудени да напуснат страните си“.

Жените скандираха в подкрепа на палестинците, а някои издигнаха и антиправителствени лозунги.

БТА