Турция продължава да е готова да организира и проведе мирна среща на върха между Русия и Украйна. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган след разговори с украинския си колега Володимир Зеленски в Истанбул, предават турските медии.

За съжаление, нашата дипломатическа инициатива, предприета през 2022 г. в Истанбул, не доведе до резултати. Войната между Украйна и Русия трябва да приключи чрез преговори. Готови сме да проведем мирна среща на върха, в която ще участва и Русия, заяви той, цитиран от държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Президентите на Турция и Украйна Реджеп Тайип Ердоган и Володимир Зеленски днес се срещнаха  в Истанбул. Срещата започна около 19:30 ч. турско време (18:30 ч. бълг. време) в двореца Долмабахче. Срещата на двамата лидери продължи около час и половина, информира турската телевизия НТВ.

Ердоган заяви днес още, че е обсъдил сделката за зърното и ситуацията, свързана със сигурността в Черно море, с украинския лидер Володимир Зеленски.

Обсъдихме подробно въпросите, свързани с продължаващата война. В рамките на стратегическото ни партньорство ще продължим да подкрепяме Украйна, нейната териториална цялост. Готови сме да помагаме за нейното възстановяване. Обсъдихме също така ситуацията, свързана със сигурността в Черно море и споразуменията за зърното, които имат голям принос за продоволствената сигурност и позволиха милиони тонове зърно да бъдат доставени на нуждаещите се страни, заяви Ердоган.

БТА