Две млади жени бяха арестувани в Иран след публикуването на видеоклип, в който те танцуват, за да отпразнуват настъпването на персийската Нова година, съобщи днес местна медия, цитирана от Франс прес.

През последните дни видеоклипът, в който двете млади жени танцуват близо до площад "Таджриш" - популярно място в северната част на Техеран, стана популярен в социалните мрежи.

"Прокурорът на Техеран е разпоредил ареста на две жени, които са нарушили социалните норми, танцувайки на площад "Таджриш", съобщи информационна агенция Tасним, цитирана от БТА

Двете млади жени са били маскирани като Хаджи Фируз - фолклорен персонаж, облечен в червено, чиито танци и песни възвестяват настъпването на Норуз - иранската Нова година, която тази година започва на 20 март.

Ислямският закон в Иран забранява танците на мъже с жени или танците само на жени на обществени места, посочва АФП.

През последните месеци в Иран се разпространиха множество видеоклипове на жени, танцуващи на обществени места, особено в метрото, след протестното движение, което разтърси Иран в края на 2022 г. след смъртта на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини, арестувана от нравствената полиция за неспазване на строгите правила за облеклото на жените в страната.

Дир.бг