Министър-председателят на Латвия Евика Силина сравни Русия с непредсказуем "алкохолик" по време на дискусия за заплахите за сигурността от страна на мощната съседна държава, предаде АФП.

Запитана за потенциалните рискове за сигурността, Силина заяви, че Латвия "укрепва военния капацитет" на източната си граница с Русия. "Живеем до съсед, който, може да се каже, е като алкохолик или наркоман, чиито действия не можем да предвидим", каза Силина пред Латвийското радио. "Трябва да сме наясно, че живеем в съседство с Русия и Беларус", добави тя.

Латвия, която е член на НАТО и на Европейския съюз, има 214-километрова граница с Русия. Това предизвиква опасения, че Латвия и другите балтийски държави - Естония и Литва, могат да бъдат следващите в дневния ред на Москва, ако тя спечели войната в Украйна.

През януари и трите държави се съгласиха да изградят нови защитни съоръжения по границите си с Русия и Беларус, съюзник на Москва, като се позоваха на необходимостта от възпиране и защита срещу военни заплахи.

Силина заяви, че руският президент Владимир Путин, който се очаква да удължи двугодишния си престой на власт на президентските избори следващата седмица, "се опитва да сплаши околните държави".

Миналия месец министрите на външните работи на балтийските страни заявиха, че предстоящият вот в Русия няма да бъде "нито свободен, нито честен", като осъдиха "тоталната репресия" на Кремъл срещу опозицията и независимите медии.

Днес.бг