Всички сме изложени на различни форми на стрес всеки ден. Някои хора се справят много добре, докато други се напрягат при най-малкото отклонение от рутината си. Важно е да се подчертае, че в малки дози стресът може да бъде и полезен.

Полезният стрес може да ви даде тласъка, от който се нуждаете, за да ви мотивира да давате най-доброто от себе си и да останете концентрирани и уравновесени. Проблемите се натрупват само когато стресът е постоянен, тоест когато стане хроничен и започне повече да ви пречи, отколкото помага.

Когато дълго време сте подложени на стрес, в следствие на който настроението ви също е понижено, оксидативният ви стрес се повишава. Тогава се нуждаете от пълна промяна в живота си, започвайки от приема на антиоксиданти и стигайки до медитация. Но нека ви разкажем малко повече в статията.

Изображение: pexels.com

Здравословно хранене

Първата стъпка в управлението на стреса е да се погрижите за храносмилателната си система, която най-често страда от напрежението. Това включва здравословна диета, богата на фибри, както и хидратация. Добре е да избягвате преработени храни и напитки, както и кофеин и алкохол, които могат да раздразнят допълнително стомаха и червата ви.

Добре е към диетата си да добавите храни, които са богати на антиоксиданти, за да се освободите от оксидативния стрес.

Това могат да бъдат:

  • Ядки;
  • Броколи;
  • Зелен чай;
  • Бобови растения;
  • Червено цвекло и др.

Ако редовно страдате от храносмилателни проблеми, добре е да потърсите мнението на опитен гастроентеролог. Възможно е да се наложат допълнителни изследвания, за да се определи основната причина за състоянието ви и да се предприеме подходящо лечение.

Редовни физически упражнения

Физическата активност облекчава напрежението и стимулира отделянето на ендорфини, които действат като естествени болкоуспокояващи. Ендорфините подобряват съня, който често е нарушен при стрес. Освен това тренировката или обикновената разходка могат да подобрят стомашното здраве.

Съветът ни е да се движите, дори и с ниска интензивност. Ще извлечете по-голяма полза здравето си и причинения стрес, отколкото ако водите заседнал начин на живот.

Медитация

Медитацията може да ви даде усещане за спокойствие, мир и хармония. Тя със сигурност е от полза за емоционалното и физическото ви здраве. Освен това ви позволява да се отпуснете и да се справите със стреса, докато се съсредоточавате върху нещо, което ви успокоява.

Качествен сън

Ако редовно получавате по 7-8 часа сън всяка вечер, ще намалите нивата на стрес и ще предотвратите някои от неприятните му ефекти. За да имате здравословен сън, ви е нужен мелатонин, който се произвежда, когато навън е тъмно. Затова ви съветвам да не използвате смартфона си преди лягане и затъмните добре спалнята си.

Стресът може да унищожи емоционалното ви равновесие, както и физическо и психическо ви здраве Той нарушава способността ви да мислите ясно, да функционирате ефективно и да се наслаждавате на хубавите неща в живота.

Ефективното управление на стреса ще ви помогне да преодолеете напрежението, така че да бъдете по-здрави, по-продуктивни и по-щастливи. То ще намали риска от сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, хипертония и депресия.

Forlife.bg