Цената на златото на международните пазари достигна рекорден връх на фона на спадаща доходност на американските държавни облигации и понижение в курса на долара, след като Управлението за федерален резерв запази прогнозата си за три намаления на лихвените проценти през тази година, предаде Ройтерс. Перспективата за по-ниски лихвени проценти натежава върху долара, което прави златото по-евтино за инвеститорите, притежаващи други валути.

На този фон спот цените на златото се повишиха с 0,8 на сто до 2203,09 долара за тройунция към 7 часа българско време, след като достигнаха исторически максимум от 2222,39 долара по-рано през сесията. Фючърсите върху златото в САЩ скочиха с 2,1 на сто до 2205,40 долара.

Вчера УФР запази лихвените нива в САЩ, но потвърди намеренията си да понижи три пъти нивото на основните ставки до края на годината.

УФР задържа лихвените проценти стабилни в сряда, но политиците посочиха, че все още очакват да ги намалят с три четвърти от процентния пункт до края на 2024 г., отбелязва Ройтерс.

БТА