Вишеградската група, съставена от четири централноевропейски държави, остава дълбоко разделена по подхода си към руската инвазия в Украйна, казаха днес външните на четирите държави от формата, цитирани от Асошиейтед прес.

Първите дипломати на Чехия, Полша, Унгария и Словакия се срещнаха днес и обсъдиха плана на Прага за закупуване на боеприпаси за изпитващата остра нужда от тях Украйна, като боеприпасите ще бъдат  закупени от трети страни извън Европейския съюз.

"Необходимо е да засилим подкрепата за Украйна във всички сфери, включително военната помощ", каза чешкият външен министър Ян Липавски.

В съответствие с плана Чехия иска да бъдат закупени 800 000 артилерийски снаряда за Украйна. Чешките лидери казаха, че първите снаряди трябва да бъдат доставени на Киев не по-късно от юни.

Най-малко 18 държави се присъединиха към инициативата, съобщи по-рано Прага.

Полският външен министър Радослав Шикорски нарече чешкия план "една отлична идея".

"Ще се радваме да дадем своя принос", каза министърът. Шикорски добави, че Полша ще отпусне средства, както и ще помогне за доставката на боеприпасите на фронта.

Външните министри на Унгария и Словакия обаче казаха, че не са готови да променят твърдата си позиция да не доставят оръжие на Украйна.

"Унгария нито е пращала, нито ще изпрати оръжие на Украйна", каза унгарският външен министър Петер Сиярто.

Позицията на Словакия не се е променила, защото "конфликтът няма военно решение", каза словашкият външен министър Юрай Бланар.

БТА