Властите в Красноярския край в руския Далечен изток планират тази година да закрият няколко затвора на фона на намаляващия брой лишени от свобода, предизвикан от набирането на излежаващи присъде лица за войната в Украйна, съобщи руският в. "Комерсант", цитиран от Ройтерс.

Вестникът се позовава на Мерк Денисов, комисар по правата на човека в Красноярския край, който заяви пред регионалния законодателен орган, че поне два местни затвора ще бъдат закрити поради "голямото еднократно намаляване на броя на осъдените в контекста на специалната военна операция (в Украйна)".

Русия вербува затворници, които да се сражават на фронта в Украйна, от 2022 г., когато Евгений Пригожин, покойният ръководител на частната военна компания "Вагнер", започна да обикаля наказателните колонии, предлагайки на осъдените помилване, ако оцелеят шест месеца на бойното поле, отбелязва Ройтерс.

Пригожин, който загина при самолетна катастрофа малко след като оглави краткотраен бунт срещу руските военни лидери, беше заявил, че е набрал 50 000 затворници, които да се включат в редиците на ЧВК "Вагнер". По онова време данните, публикувани от руската Служба за изпълнение на наказанията, показаха внезапно намаляване на броя на затворниците в страната.

Министерството на отбраната продължава да набира осъдени от наказателните колонии, за да попълни редиците на подразделението "Щорм-Z", съставено от вербувани затворници, отбелязва Ройтерс.

Дир.бг