Русия не разработва никакви планове срещу която и да е страна от НАТО и няма да атакува Полша, балтийските републики или Чешката република, но ако Западът достави изтребители F-16 на Украйна, то те ще бъдат сваляни от руските сили. Това заяви президентът Владимир Путин късно снощи по време на среща с военни пилоти в руския град Торжок, където бе на работна визита.

Държавният глава посети 344-ти Държавен център за подготовка на летателния състав на Министерството на отбраната на Русия. Той разгледа образци на военно авиационно оборудване и оръжие, включително противотанкови ракети "Хризантема", а също така разговаря с пилотите, които са на обучение там.

Пред тях руският държавен глава отбеляза, че воденият от САЩ военен съюз се е разширил на изток към Русия след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., но Москва не планира да атакува държава от НАТО.

"Нямаме агресивни намерения към тези държави", казва Путин, става ясно от стенограмата на Кремъл, публикувана тази сутрин.

"Идеята, че ще нападнем някоя друга страна - Полша, балтийските държави, чехите също са изплашени - са пълни безсмислици. Това са просто глупости. Още един начин за измама на населението и извличане на допълнителни дивиденти от хората, принуждавайки ги да носят това бреме на плещите си", добави руският президент.

Кремъл, който обвинява САЩ, че се борят срещу Русия, като подкрепят Украйна с пари, оръжие и разузнавателни дейности, каза, че отношенията с Вашингтон вероятно никога не са били по-лоши.

Запитан за изтребителите F-16, които Западът обеща да изпрати на Киев, Владимир Путин коментира, че тези самолети няма да променят ситуацията в Украйна.

"Ако те доставят F-16 и говорят за това, и очевидно обучават пилоти, това няма да промени ситуация на бойното поле", подчерта руският лидер, цитиран от БТА.

"Ние ще унищожим самолетите точно както сега унищожаваме танкове, бронирани превозни средства и друга техника, включително многобройни ракетни установки", допълни той.

Путин каза, че F-16 могат да носят и ядрено оръжие.

"Разбира се, ако ще се използват от летища в трети страни, те стават за нас легитимни цели, където и да са локализирани", добави той.

Забележките на руския президент последваха коментари на украинския външен министър Дмитро Кулеба по-рано през деня, че самолетите трябва да пристигнат в Украйна през следващите месеци.

Украйна, която вече повече от две години е въвлечена в пълномащабна война срещу Русия, в продължение на много месеци се стреми да получи Ф-16.

Белгия, Дания, Норвегия и Нидерландия са сред страните, които обещаха да дарят изтребители от този модел. Коалиция от няколко държави обеща да помогне за обучението на украински пилоти за управление на тези машини.

Дир.бг