Ситуацията в Еквадор в областта на сигурността се влоши драстично през последните години. Избликът на насилие до голяма степен е свързан с наркокартелите, които превърнаха южноамериканската държава, която е най-големият износител на банани в света, в транзитен център за експорта на кокаин към Европа.

Човешката цена на превръщането на някога сравнително спокойния за региона Еквадор в натроктрафикантски хъб е огромна, отбелязва Асошиейтед прес. Миналата година в страната с площ от 256 хиляди квадратни километра и 17,8 милиона жители бяха извършени рекордните близо 8000 убийства - почти два пъти повече отколкото през предходната. А рекордът датираше едва от 2022 г., когато убийствата бяха 4600 - два пъти повече в сравнение с 2021-а.

Еквадорските власти се мъчат да спрат спиралата на насилието, като кметове се страхуват за живота си на фона на увеличаването на случаите на изнудване и на отвличанията въпреки извънредното положение, въведено за срок от 90 дни, посочва Ройтерс.

През уикенда бяха открити мъртви с огнестрелни рани 27-годишната Бригит Гарсия - най-младият кмет в страната, и нейният прессекретар.

Снощи в затвор в Гуаякил - най-големия град в Еквадор, с население от близо 2 милиона души - избухна бунт, предаде Франс прес. Метежът в затвора, от който през януари избяга Адолфо Масиас, по прякор Фито - лидер на банда, превърнал се в обществен враг номер едно в тази държава между Андите и Тихия океан - вече е потушен, но показа за пореден път колко тежка е ситуацията в страната.

Тези събития се случиха като логично продължение на безредиците през януари, когато въоръжени мъже щурмуваха сградата на телевизия и нахлуха в пряк ефир, десетки надзиратели в затвор бяха взети за заложници, а полицаи - отвлечени. В отговор правителството на президента Даниел Нобоа предприе редица операции срещу бандите, като между 9 януари и 10 март бяха задържани близо 13 хиляди души, 280 от които - за терористична дейност.

Ситуацията в Еквадор в областта на сигурността се влоши след пандемията от новия коронавирус, която засегна тежко националната икономика, посочва Ройтерс. Предишният президент Гилермо Ласо не успя да обуздае насилието и прибегна до мерки като разхлабването на контрола върху огнестрелните оръжия, за да даде възможност на цивилните да се защитават.

Насилието не подмина и политиката, като миналата година бе застрелян борещият се срещу корупцията кандидат на президентските избори Фернандо Вилависенсио.

Еквадорското правителство хвърля вината за влошаването на ситуацията върху наркобандите, чиято мощ нарасна. Трафикантите дестабилизираха не само тази страна, сгушена в Андите, но и цели части от Южна Америка.

В еквадорските затвори, банди "колят и бесят", възползвайки се от слабостта на властите. Борбата между отделни гангстерски групи за надмощие взе стотици жертви.

Бригит Гарсия, която бе кмет на 10-хилядния град Сан Висенте, е поредният убит представител на местните власти в Еквадор. По официални данни жертвите от миналата година са общо 22, включително и други кметове.

Най-малко 45 представители на местните власти са поискали полицейска закрила, а други разчитат на частни охранители.

При това не само те са под прицел. През януари бе убит прокурор Сесар Суарес, който разследваше атаката срещу телевизия по-рано същия месец.

Крайбрежният град Гуаякил има лошата слава и на най-опасния в страната, като неговите пристанища са използвани от наркотрафикантите.

Президентът Нобоа, който встъпи в длъжност през ноември, представи своя план "Финикс", който предвижда създаването на нова разузнавателна служба, снабдяването на силите за сигурност с тактически оръжия, построяването на нови затвори крепости и затягане на мерките за сигурност на пристанищата и летищата. Прилагането му ще струва 800 милиона долара, а Съединените щати ще предоставят 200 милиона долара за покупката на нови оръжия за еквадорската армия.

Извънредното положение, което засега е в сила до 8 април, позволява военни патрули, включително в затворите, а през нощта в страната се въвежда полицейски час.

36-годишният еквадорски президент междувременно обвини 22 въоръжени групи в тероризъм, позволявайки на армията да предприеме операции срещу тях.

Избирателният съд на страната на свой ред одобри произвеждането на 21 април на референдум с 11 въпроса за затягане на мерките за сигурност.

За да бъде осигурено финансиране на борбата с престъпността, президентът издейства миналия месец повишаване на данък добавена стойност (от 12 процента сега до 15 процента през 2026 г.). Вдигането на ДДС обаче предизвика протести.

Все още е рано да се каже дали всички тези мерки ще дадат резултат. Според еквадорската министърка на вътрешните работи Моника Паленсия убийствата са намалели с малко повече от една четвърт след встъпването на новия президент в длъжност. Случаите на изнудване и отвличанията обаче са се увеличили, призна тя и обеща да бъде създадена специална полицейска част за борба с тези два вида тежки престъпления.

Несигурността в Еквадор се вписва в по-широкия регионален контекст на свързаното с наркотрафика насилие. Така че решението на проблема несъмнено минава през по-общи мерки за борба с картелите в цяла Латинска Америка, но и в Съединените щати и Европа.

БТА