Екстремистката групировка "Ислямска държава" (ИД) потвърди днес ареста в Русия на четирима свои членове, отговорни за смъртоносната атака в концертна зала край Москва, ден след като руските власти отправиха нови обвинения за връзки на нападателите с "украинските националисти", предаде Франс прес.

Отговорността за терористичната атака, при която преди седмица в зала "Крокус сити хол" загинаха 143 души, вече беше поета от ИД, но руските власти твърдят, че зад нея стоят "украинските националисти". От своя страна Киев отрича да замесен в нападението.

Изданието на ИД "Ан Набаа" потвърждава, че "четирима бойци, които са войници на халифата", са атакували залата в предградие на Москва. Трима от тях са използвали автомати, а четвъртият е предизвикал пожар, пише "Ан Набаа", цитиран в каналите на мобилното приложение "Телеграм" на джихадистката групировка.

След това нападателите са избягали от местопрестъплението. Руските сили са започнали издирване и накрая са обкръжили терористите в гориста местност. "Дано Бог ги освободи от пленничеството им", пише седмичникът "Ан-Набаа".

При нападението, което е най-смъртоносното в Русия от 20 години насам, загинаха най-малко 143 души, а 360 бяха ранени, включително деца. Руските власти съобщиха за ареста на 11 души, включително четиримата предполагаеми нападатели. На осем от тях са повдигнати обвинения и са задържани под стража.

Руският Следствен комитет, органът, отговарящ за основните криминални разследвания, заяви вчера, че извършителите на атаката са имали "връзки с украинските националисти" и са получили "големи" суми пари в брой и криптовалута от Украйна.

Самият руски президент Владимир Путин каза, че четиримата нападатели са били арестувани в руската Брянска област при опит да избягат в Украйна, където от украинска страна е бил подготвен "прозорец", позволяващ им да преминат границата.

Директорът на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Александър Бортников обвини украинските и западните тайни служби, че са "улеснили" нападението.

БТА