Десетки хиляди израелци, протестиращи срещу израелския премиер Бенянямин Нетаняху, се събраха пред сградата на израелския парламент в Йерусалим днес, предаде Ройтерс. Демонстрантите развяваха знамената на Израел и скандираха, че искат предсрочни избори и освобождаване на заложници, държани в ивицата Газа от въоръжената група Хамас.

Протестриращите изразиха и гнева си срещу изключението, дадено от правителството на ултраортодоксалние мъже да изпълняват наборна служба.

Според израелския новинарски канал Ен 12 това е била както изглежда най-голямата демонстрация от началото на войната в Газа.

Около 600 израелски военни бяха убити досега в тази война. Това са най-големите жертви, дадени от израелски военни, от години насам.

Днес изтичаше срокът, до който израелското правителство трябваше да разреши въпроса в дългогодишната патова ситуация, свързана с освобождаване на ултраортодоксални от наборна служба. Върховният съд даде на правителството обаче срок до 30 април да представи допълнителни аргументи по въпроса.

В четвъртък обаче пак Върховният съд на Израел разпореди спирането на държавните субсидии за ултраортодоксалните евреи, които учат в религиозни семинарии, известни като йешива, вместо да отбиват военна служба. В решението на магистратите се посочва, че съществуващата система привилегирова ултраортодоксалните израелци за сметка на светската еврейска общественост.

На на фона нарастващия гняв в Израел премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че има херния и ще бъде опериран днес. Хернията му била диагностицирана при рутинен преглед, съобщи на брифинг Нетаняху и допълни, че много скоро ще се върне на работа след интервенцията.

Операцията ще се извърши днес при пълна упойка, а докато е в операционната, вицепремиерът и министър на правосъдието Ярив Левин поема функциите на министър-председател.

На пресконференцията Нетаняху заяви още, че прави всичко възможно, за да върне заложниците, които остават в ивицата Газа. Той заяви, че е заинтересован да успее в това и отрече твърденията на негови критици, че само се прави, че опитва да освободи тези хора, съобщава "Джерусалем пост".

Премиерът коментира и призивите от семействата на заложниците да подаде оставка и заяви, че произвеждането на избори ще върне Израел месеци назад.

"Изборите ще парализират Израел и "Хамас" ще бъде първи, който ще поздрави новият израелски премиер", каза Нетаняху.

Той подчерта, че предсрочни избори биха парализирали и усилията за постигане на сделка за освобождаване на заложниците, добавя ТАСС.

На пресконференцията Нетаняху обвини "Хамас", че е втвърдил позицията си в преговорите за постигане на прекратяване на огъня във войната в Газа, предаде Франс прес.

"Докато Израел проявява гъвкавост в позициите си по време на преговорите, то "Хамас" втвърдява позициите си", заяви Нетаняху.

Израелският премиер също така заяви, че израелските сили за отбрана са готови да действат в град Рафах, за да евакуират цивилните оттам и да раздадат хуманитарна помощ, пише "Таймс ъв Израел".

"Това е правилното нещо, което да се направи оперативно и в международен план", каза той. Нетаняху добави, че това ще отнеме време, но ще бъде свършено.

Той увери, че батальоните на "Хамас" в града ще бъдат елиминирани. "Победата е невъзможна без това", подчерта той.

Нетаняху похвали израелските сили за отбрана за продължаващата операция в болницата "Аш Шифа" в град Газа.

"Тази болница не изглежда като другите болници по света. Тя изглежда като къща на тероризма", заяви той.

"Хамас": Позициите ни са прекалено отдалечени

"Позициите между преговарящите страни за постигане на прекратяване на огъня в ивицата Газа са все още прекалено отдалечени, за да се говори за напредък в това отношение", заяви и представител на "Хамас", цитиран от Франс прес.

"Съмнявам се, че има напредък между преговарящите страни, защото позициите им са прекалено отдалечени. Бенямин Нетаняху не е сериозен и не е заинтересован и американската администрация не упражнява истински натиск", заяви представителят, пожелал да запази анонимност. САЩ са посредник в преговорите и съюзник на Израел.

Преговорите за примирие между Израел и "Хамас" се възобновяват в Кайро днес, съобщи тази сутрин проправителствената египетска медия "Ал Кахера нюз", която е близка до египетските служби за сигурност, предаде Франс прес.

Но този следобед палестинското движение "Хамас" опроверга информацията за нов кръг от преговори, който да е започнал днес в Кайро, съобщава "Ал Джазира", като цитира представителя на политическото бюро на палестинското движение Усама Хамдан. Според него израелската страна възпрепятства воденето на преговори и не дава никакви гаранции за изпълнение на условията, поискани от "Хамас".

Дир.бг