Украйна е атакувала руската военновъздушна база в Морозовски район на Ростовска област и е унищожила шест руски бойни самолета. Това е станало при съвместна операция на Службата за сигурност на Украйна и въоръжените сили на страната, заяви пред Ройтерс източник от разузнаването в Киев.

Агенцията посочва, че към момента не може да потвърди достоверността на тази информация по независим път, предава БТА. Източникът не е дал подробности как точно е била извършена атаката, но е добавил, че още осем самолета са били повредени.

Според източника военновъздушната база в Морозовск се използва от руски тактически бомбардировачи като Су-24 и Су-24М, които военновъздушните сили на Москва използват, за да пускат управляеми бомби по украинските въоръжени сили и по градове и населени места по фронтовата линия.

Министерството на отбраната в Москва по-рано днес обяви, че Ростовска област е била поразена от десетки украински дронове, предаде ДПА. В изявление на ведомството се казва, че противовъздушната отбрана е прехванала общо 53 дрона, 44 от които са били в Ростовска област. Управителят на едноименната област Василий Голубев съобщи за "масирана атака с дронове", която е била насочена срещу Морозовски район. В своя публикация в приложението "Телеграм" той каза, че е била повредена електрическа подстанция и някои жители са останали без ток.

В град Ростов на Дон, столицата на областта, се намира щабът на руските войски, участващи в нападението срещу Украйна, започнало през февруари 2022 година, отбелязва Франс прес.

Независими медии посочиха, че в Морозовски район има военно летище. Канали в "Телеграм" споделиха изображения, на които се виждат огнени кълба в небето и цитираха съобщения от местни жители, които чули експлозии около летището.

Русия, която води война срещу съседната Украйна от повече от две години, все по-често е подложена на обстрел - особено в граничните райони, отбелязва ДПА. Въпреки това щетите и броят на жертвите са незначителни в сравнение с кръвопролитията в Украйна. Руската военна инфраструктура често става мишена на подобни атаки, тъй като Украйна се опитва да обърне войната в своя полза.

Решението на Киев да поразява цели в Русия е една от причините германският канцлер Олаф Шолц да се противопоставя на снабдяването на Украйна с далекобойни ракети "Таурус" (Taurus), които биха могли да бъдат използвани за поразяване на цели дълбоко във вътрешността на Русия и още повече да въвлекат НАТО в конфликта, коментира ДПА.

Украйна от своя страна заяви, че е прехванала всички 13 дрона "Шахед", пуснати от руската армия срещу нейната територия. Според властите Харковска област също така е била взета на прицел с ракети. Управителят на едноименната област в Североизточна Украйна, която граничи с Русия, каза, че руският обстрел е бил насочен срещу около 15 населени места.

През последните седмици руснаците засилиха ударите в района, които причиниха редица жертви и сериозни прекъсвания на електрозахранването.

Дир.бг