Министърката на здравеопазването на Норвегия подаде оставка заради обвинения в плагиатство на академичен труд, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Тя стана вторият член на правителството в страната, която се оттегли тази година по такива обвинения.

Ингвилд Херкол подаде оставка, ден след като проучване на Северния университет в град Бодьо, Северна Норвегия, където Херкол е защитила магистърска теза през 2021 г., стигна до заключение, че "обемът плагиатство в нейната магистърска теза не е незначителен".

"Стигнахме до заключението, че Ингвилд трябва да подаде оставка като министър", каза на пресконференция премиерът Юнас Гар Стьоре. Той посочи, че проучването е заключило, че плагиатството е било "преднамерено".

Херкол каза, че тя и съавторът "не са имали намерение да плагиатстват труда на други хора".

"Въпреки, че ни е болно да повярваме, трябва да приемем факта, че (университетът) е на различно мнение", каза тя на съвместна пресконференция с Гар Стьоре.

48-годишната Херкол е министър от октомври 2021 г., когато Гар Стьоре представи коалиционното правителство на неговата Работническа партия и по-малката Партия на центъра.

Херкол е вторият член на правителството, който беше въвлечен в обвинения за плагиатство на академичен труд тази година.

През януари Сандра Борх се оттегли от поста министър на научните изследвания и висшето образование, след като студент откри, че части от магистърската ѝ теза включват текст с правописни грешки, копиран без позоваване от друг автор.

Няколко други министри напуснаха коалицията на Гар Стьоре през последните месеци заради погрешни действия. През септември беше разкрито, че съпругът на тогавашната външна министърка Аникен Хюитфелт е търгувал с акции зад гърба ѝ от години, като е възможно по този начин семейството да се е обогатило.

По същото време управляващата социалдемократическа Работническа партия беше победена на местните избори от основната опозиционна партия - консервативната формация "Хьойре" за първи път от 1924 г. насам. Работническата партия, която от десетилетия печелеше местните избори, на 11 септември остана втора на вота за местни съвети в 356 общини и 11 области.

dir.bg