Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба посочи и пет основни цели, по които украинските дипломати трябва да работят тази година, предаде Укринформ, цитирана от БТА.

Той представи плана си на първия Форум за военновременна дипломация.

"Разбира се по време на война всичко е от първостепенно значение, понеже войната се състои от един милион неща и нищо не е маловажно във военно време... Но аз изисквам от колегите си следните пет неща, които ме тревожат. Първото е противовъздушната отбрана", подчерта Кулеба.

По думите му Украйна се нуждае изключително остро от системи за ПВО "Пейтриът" или САМП/Т. 

Вторият приоритет за украинските дипломати по думите на Кулеба е мирната формула на Украйна и конференцията за мир в Швейцария, а присъединяването на ЕС и НАТО са третата най-важна цел.

Кулеба посочи като четвърти приоритет Латинска Америка, определяйки я като "девствена територия, която иска работа".

Петият приоритет според Кулеба е нова цялостна политика по отношение на украинците зад граница. Външният министър отбеляза, че след избухването на войната е станало ясно, че ако Киев не промени политиката си спрямо украинците в чужбина, те много бързо ще бъдат асимилирани.

Кулеба призова украинските дипломати да извадят западните партньори от зоната им на комфорт и да ги поставят в неудобно положение, тъй като приятелският диалог не носи резултати, предаде ТАСС.

"(Не трябва) да се страхувате да поставите партньорите си в неудобно положение. Обикновено с приятели се държим особено нежно, но във война разликата между вас и вашите приятели е, че ако умрете, те ще поставят цветя на гроба ви, ще си спомнят приятелството и ще продължат да си живеят живота, а вие ще умрете. И ако цената на вашето оцеляване е да извадите приятелите си от зоната им на комфорт, тогава трябва да го направите", каза дипломат №1 на Украйна, цитиран от ТАСС.

Кулеба е сигурен, че Киев има право да комуникира по този начин.

"Ако приятелски, тих разговор зад затворени врати не работи, трябва да говорите с приятелите си открито и в присъствието на други, докато има резултат", добави той.

По-рано Кулеба поиска Западът да прехвърли "проклетите" зенитно-ракетни системи "Пейтриът" в Украйна, а също така обеща да "развали купона" в чест на 75-ата годишнина от основаването на НАТО с въпроси за техните доставки, отбелязва ТАСС.

Кулеба каза още, че екипът му е преброил повече от 100 системи "Пейтриът" в западните страни и не е ясно "кой може да повярва, че най-мощният военен съюз не може да намери седем батареи "Пейтриът" за нуждите на Украйна. "Искрено ли вярвате, че в цялата американска армия няма нито една резервна батарея "Пейтриът", която да не е на бойно дежурство и да не може да бъде прехвърлена в Украйна?", попита министърът и добави: "Не вярвам".

Междувременно стана ясно, че Украйна и Русия са си разменили телата на повече от 120 загинали войници, предаде ДПА, позовавайки се на официални източници и от двете страни.

Украйна е получила обратно телата на 99 загинали войници, съобщи днес на профила си в "Телеграм" Координационният щаб по въпросите на военнопленниците в Киев. От тях 77 са били убити в Донецка, 20 в Запорожка и двама в Харковска област.

На свой ред Русия е получила телата на 23 военни, съобщи руският новинарски сайт РБК, цитирайки депутата от Държавната дума Шамсаил Саралиев.

Украйна се бори вече над две години с пълномащабната руска инвазия.

Точният брой на загиналите военни по време на конфликта по правило се пази в тайна и от двете страни. Миналият месец обаче президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че загубите на неговата страна са около 31 000 души. Западните изчисления представят значително по-голямо число. Според американски изчисления от средата на миналата година загиналите украински войници са около 70 хиляди, докато руските са около 120 хиляди.

dir.bg