Германският канцлер Олаф Шолц днес призова премиера на Грузия Иракли Кобахидзе, който е на посещение в Германия, да оттегли законопроект за чуждестранното финансиране на неправителствени организации в страната, предаде Ройтерс.

Критици сравняват законопроекта в страната, която се стреми да се присъедини към ЕС, със закон, използван от руския президент Владимир Путин за смазване на несъгласието.

Предишен опит за приемането на закона бе изоставен миналата година след продължили месеци улични протести.

"Нашите критики са същите като миналия път и ние се надяваме, че законът няма да бъде приет", заяви Шолц днес на обща пресконференция с Кобахидзе, който е начело на Грузия от февруари. "Ние смятаме, че Грузия не се нуждае от подобни закони", добави той.

Наречен от грузинското правителство "закон за прозрачността", законопроектът предвижда грузинските организации, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "чуждестранни агенти", като в противен случай са заплашени от глоби.

Кобахидзе каза, че предложението на неговата партия "Грузинска мечта" просто дава на правителството правото да преглежда финансите на финансираните от чужбина неправителствени организации веднъж годишно. "Имаме правото да изискваме минимално ниво на прозрачност от страна на неправителствените организации", заяви той.

"Неправителствените организации, които действат от името на своя спонсор, имат за цел да повлияят на политическите развития в Грузия. Те на два пъти опитаха да сменят правителството не чрез демократичен вот, а чрез улични протести, каза Кобахидзе. "Ние добре разбираме, че тези спонсори и организациите се страхуват от откритостта", добави той, без да споменава конкретни неправителствени организации или спонсори.

Шолц заяви, че е от критично значение предстоящите избори в кавказката страна да са свободни и честни, особено предвид стремежа ѝ да се присъедини към ЕС.

БТА