Израелският военен кабинет е обмислил няколко възможни отговора на безпрецедентното нападение на Иран срещу страната, съобщават медиите, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Някои от вариантите са незначителни по характер, докато други са по-интензивни, съобщи израелската телевизия Канал 12 днес следобед, като заяви, че Израел търси отговор, който да е болезнен за Иран, без да предизвиква регионална война.

Ръководеният от премиера Бенямин Нетаняху кабинет заседава близо три часа, като оцени възможните отговори на безпрецедентните въздушни удари от страна на Иран срещу Израел, при които бяха използвани стотици безпилотни самолети, балистични и крилати ракети и които до голяма степен бяха отблъснати с подкрепата на други държави, съобщи телевизията.

Някои от вариантите могат да бъдат приложени незабавно, се казва в репортажа.

Кабинетът обсъди и факта, че Израел иска да координира мерките с най-важния си съюзник - САЩ.

Междувременно Г-7 работи върху пакет от координирани мерки срещу Иран след съботните ирански атаки с ракети и дронове срещу Израел, заяви днес британският премиер Риши Сунак, цитиран от Ройтерс.

"Работим в спешен порядък с нашите съюзници, за да видим какви стъпки може да предприемем заедно по координиран начин, за да възпрем и осъдим това, което извърши Иран", каза Сунак в британския парламент, обобщавайки резултатите от дискусиите между лидерите на Г-7, проведени вчера вечерта.

"Разговарях с лидерите от съюзническите държави от Г-7 и единодушно осъдихме тази атака", допълни той, цитиран от БТА.

В събота Иран изстреля ракети и дронове срещу Израел, след като се беше заканил да му "отмъсти" за удара срещу иранското консулство в Дамаск, при който бяха убити двама ирански генерали. Тези удари повишиха риска от ескалация и разрастване на конфликта в региона, посочва Ройтерс.

Италия, която е ротационен председател на Г-7 тази година, заяви по-рано, че е отворена към идеята за нови санкции срещу ирански представители, действащи срещу Израел.

Сунак каза, че координирането на каквито и да е било мерки, които могат да включват санкции, между съюзниците би гарантирало, че те ще постигнат максимален ефект върху Иран и санкционираните лица.

Г-7 включва икономически най-развитите страни в света като САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Канада и Япония, посочва Ройтерс

Дир.бг