Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че започва подготовката на предложение за допълнителни санкции срещу Иран след ударите по Израел от последните дни, които определи като невиждани досега. Борел уточни, че разширяването на санкциите срещу Техеран е било обсъдено на днешното извънредно онлайн заседание на външните министри от ЕС и предстои разговорите да продължат на редовно заседание в понеделник следващата седмица в Люксембург.

Той поясни, че се предвижда европейските санкции срещу Иран заради доставката на дронове за Русия, които после се използват в Украйна, да бъдат разширени и да включват също доставките на ракети. По неговите думи е възможно да се въведе забрана за продажба на Иран на части за производството на дронове.

Европейските министри единодушно осъждат действията на Иран и изразяват подкрепа за сигурността на Израел, посочи Борел. По неговите думи днес регионът е на ръба на пропастта и остава крачка до война, която ЕС не би желал.

БТА