481 състезатели от 17 страни се логнаха безпроблемно в първия състезателен ден на IATI 2024, който стартира в 08:30 ч. Днес, съобщиха от пресслужбата на IATI . Своите знания в IT надпреварата ще премерят информатици от България, Азербайджан, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Египет, Израел, Киргизстан, Молдова, Пакистан, Румъния, Саудитска Арабия, Туркменистан, Украйна, под неутрален флаг ще се състезават участниците от Беларус, Русия и Татарстан.

Председателят на организационният комитет на турнира  д-р Бисерка Йовчева заяви, че състезателната система работи безупречно. Тя уточни, че тук в Шумен състезателите в двете възрастови групи са общо 119, а останалите 362 джуниъри и синиъри се състезават онлайн от площадки в своите страни.

Регламентът предвижда хибридно провеждане на надпреварата в две възрастови групи: „младша“ – на родените след 31.12.2008г. и „старша“ на средношколците. Всеки участник работи самостоятелно на отделен компютър без използване на допълнителни материални и електронни пособия, освен инсталираните приложения, компилатори и среди за програмиране. Проверката на решението на всяка задача се извършва чрез компютърна проверяваща система. Максималният сумарен брой точки за състезателен ден е 300.

За да гарантира безупречния старт на състезанието, сряда и четвъртък техническия комитет на турнира подготви състезателните площадки. Компютърните системите бяха тествани от състезателите вчера след завръщането им от традиционната за IATI екскурзия, която тази година бе в старопрестолния град Велики Преслав.

Организаторите на 15 издание на международния турнир Община Шумен, Шуменският университет и Школа А&Б поднесоха своите поздравления онлайн

Патрони на турнира са президентът на Република България Румен Радев и проф. д-р Наталия Витанова, ректор на Шуменския университет.

Основен и дългогодишен партньор на Международния турнир по информатика за напреднали е Мусала Софт – водеща българска компания в сферата на софтуерните услуги.

Тази година партньори на състезанието са и Община Велики Преслав, СУ „Сава Доброплодни“ – гр. Шумен и ПЕГ "Никола Й. Вапцаров" - гр. Шумен. Медийни партньори са Общински медиен център – Телевизия Шумен, Радио Шумен, БТА – Шумен, Шмоко.бг, Шум.бг, 24 Шумен, Шумен Онлайн, За Шумен, Радиан.бг и MediaBricks.bg.

Златни спонсори на турнира са „Алкомет“ АД и “Автомагистрали – Черно море” АД – Шумен, сребърни – Нетпик, Софтуни, д-р Владимир Йолов, Лавена АД, бронзови спонсори на ИТ надпреварата са Булмаг, „Хепидей – А“ ЕООД,  Office Express.

Церемонията по награждаването е обявена за 20 април, събота от 19:00 часа в залата на Младежки дом Шумен.

ШУМ.БГ