Украинският президент Володимир Зеленски заяви пред членовете на НАТО, че Украйна се нуждае от минимум седем системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" или други високотехнологични системи за отбрана, за да противодейства на руските въздушни удари, и ги призова да увеличат военната си помощ за Киев, предаде Ройтерс.

В емоционална реч при включването си чрез видеовръзка на срещата на Съвета НАТО-Украйна украинският лидер определи сегашното ниво на чуждестранна помощ като "много ограничено" и заяви, че Израел не е бил оставен да се справя сам по време на масирания въздушен удар от страна на Иран в събота.

"Руският президент Владимир Путин трябва да бъде приземен, а нашето небе трябва отново да стане безопасно. И това зависи изцяло от вашия избор... изборът дали наистина сме съюзници", каза Зеленски в речта си.

През последните седмици Русия увеличи бомбардировките срещу енергийната инфраструктура и градовете на Украйна, засилвайки натиска върху Киев, докато по-многобройните и по-добре оборудвани сили на Москва бавно напредват на бойното поле в източната част на страната, отбелязва Ройтерс.

БТА