Открадната глава от статуя на един от най-могъщите древноегипетски фараони Рамзес Втори (Велики) е транспортирана обратно от Швейцария в Египет, обяви Министерството на туризма и на паметниците на културата.

Артефактът, който на над 3400 години, е откраднат от храм в древния град Абидос преди повече от тридесет години и е изнесен незаконно. За първи път е забелязан в лондонска галерия през 2013 г., а по-късно в още няколко държави, преди да се появи в Швейцария.

    Ценният предмет е конфискуван в Женева и е предаден на египетското посолство в Берн миналата година. Връщането му в родината е пример за съвместните усилия на швейцарските и египетските власти в борбата с незаконната търговия с антики, заяви Шаабан Абдел Гауат от отдела за репатриране на незаконно изнесени артефакти.

Главата е част от статуя на Рамзес Втори, която го изобразява седнал заедно с няколко древноегипетски божества. След връщането й в Египет тя е предадена на Египетския музей на площад "Тахрир" в Кайро, за да бъде реставрирана.

Дир.бг