В резултат на усилията на Регионалното управление на образованието, на Областна управа, на Община Шумен, на училищата от тази есен 1400 ученици вече ще са на едносменен режим на обучение в Шумен. Заедно с това за Шуменско по национални програми на МОН се отпускат около 6 млн. лв. през следващите години за изграждане на спортни площадки и физкултурни салони и около 4,5 млн. лв. за доизграждане и ремонт на училищни сгради. И ако тези неща се случат над 3000 ученици ще могат да минат на едносменен режим.

Това заяви при посещението си в Шумен министърът на образованието и науката Галин Цоков. Той се срещна с областния управител Добромир Добрев и бе гост на II ОУ „Д-р Петър Берон“, където е завършил основното си образование.

В Базовото училище Галин Цоков бе посрещнат с музикални изпълнения на учениците, които му разказаха накратко как се развива школото. Директорът Павел Павлов подари на министър Цоков албум, направен за 100-годишнината на училището, и издание на Рибния буквар, част от който е преписан от учениците.

„Скъпи ученици и преподаватели, развълнуван съм да съм тук. В това училище съм учил не само аз, но и моята майка, моят син, вуйчо ми. Това е училище на местната общност, мога да кажа и на моето семейство. Мисля, че това училище е ценно, не само с вашите постижения, скъпи ученици, но и с това, че то е база за подготовка на добри учители“, каза Галин Цоков.
След това министърът, придружен от началника на РУО – Шумен Кремена Маринова и от директора Павел Павлов, разгледа класни стаи в училището.

В края на гостуването си Галин Цоков се срещна и със свои учители, преподавали му, когато е бил ученик в Базовото училище.

По-рано министърът проведе работна среща с областния управител Добромир Добрев. От пресцентъра на областна администрация съобщиха, че са били коментирани състоянието на образователната система в област Шумен, качеството на обучението и перспективите за развитие с оглед необходимостта от трансформация на училищната мрежа на средното образование. 

Акцент в разговора е било и създаването на необходимата организация за преминаването на учениците на едносменен режим на обучение, за което Добромир Добрев е заявил, че очаква това да се случи със съвместните усилия на Министерството на образованието и науката, общините и ръководствата на училищата и разчита на съдействието на министър Цоков.

ШУМ.БГ