Дронове, изстреляни от украинската армия през нощта, удариха две нефтохранилища на петролната компания "Роснефт" в Смоленска област в Русия, съобщи източник от украинското разузнаване, цитиран от Ройтерс.

Според източника в поразените нефтохранилища са съхранявани 26 000 кубични метра гориво. Ударът е причинил пожар, който е наложил евакуация на персонала, добавя БТА.

"Украинската армия продължава ефективно да разрушава военна инфраструктура и логистика, които осигуряват гориво на руската армия в Украйна", каза източникът. "Тези нефтохранилища са и остават наши абсолютно легитимни цели", добави той.

По-рано руските местни власти съобщиха, че са избухнали пожари в резултат на атака с дрон.

Спешните служби са били на място, като някои от жителите са евакуирани от части от Липецк в югозападна Русия, след като дрон паднал в индустриален парк.

Няма пострадали при нападението, съобщи в канала си в "Телеграм" губернаторът на Смоленска област Василий Анохин.

По време на третата година от пълномащабната руска инвазия, Украйна се съсредоточи върху атаките с дронове с голям обсег срещу руски петролни и енергийни обекти.

Киев смята петролните рафинерии за легитимни цели, въпреки призивите от съюзниците си да спре ударите, за да избегне руски отговори и повишаване на цените на петрола в глобален мащаб.

Според изчисления на Ройтерс към края на март около 14% от капацитета на Русия за първична преработка на петрол е бил елиминиран от атаките на украинските дронове.

Дир.бг