Испанският премиер Педро Санчес обяви, че ще престане да изпълнява обществените си задължения, "за да спре и да помисли" дали иска да остане на политическия фронт, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че Санчес е заявил това в писмо, качено в профила му в социалната мрежа "Екс".

"Спешно се нуждая от отговор на въпроса дали си струва /.../, дали трябва да продължа да оглавявам правителството или да се откажа от тази чест", казва той в писмото.

Премиерът направи това смайващо изявление, след като по-рано днес испански съд съобщи, че започва предварително разследване срещу съпругата му Бегона Гомес за търговия с влияние и корупция.

Санчес заяви, че сериозността на атаките, на които той и съпругата му са подложени, заслужават обмислен отговор.

Съдът, който разследва Гомес, не предостави повече подробности, тъй като разследването е секретно и предварително. Той съобщи само, че то е започнало след жалба, подадена от организацията за борба с корупцията "Манос лимпиас" ("Чисти ръце"), чийто водач е свързан с крайната десница.

"Манос лимпиас" твърди, че Гомес е използвала влиянието си като съпруга на премиера, за да осигури спонсори за воден от нея университетски магистърски курс.

БТА