Пробонабиране и лабораторен контрол на водата от седем местни водоизточника в гр. Шумен са направили специалисти от Регионалната здравна инспекция, като от получените резултати става ясно, че годна за пиене е водата от три чешми. Пробите са взети на 23 април, уточняват от здравната инспекция.

По всички изследвани показатели отговаря водата от чешмите: до к-с „Кьошковете”, на кръстовището на ул. „Тетово“ и ул. „В. Левски“ (срещу Томбул джамия) и на разклона за с. Кочово по пътя от с. Лозево за с. Новосел.

С отклонения по микробиологични показатели е водата от чешмите: в кв. „Дивдядово“, ул. „Поройна“; чешма №2 по пътя за с. Лозево; в местност Бабешкия мост в кв. „Б. Българанов“ и на ул. „Янко Сакъзов”. Водата от тези чешми не следва да се ползва за пиене.

От РЗИ – Шумен обръщат внимание, че получените резултати отразяват моментното състояние на водата от местните водоизточници. Качествата на водата от тях зависят изцяло от метеорологичните условия, тъй като не се извършва допълнителна обработка (дезинфекция).

ШУМ.БГ