Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж на държавно посещение. Заедно със съпругата си Пън Лиюен той беше посрещнат на летището от френския премиер Габриел Атал.

Официалните разговори на Си Цзинпин и френския президент Еманюел Макрон ще протекат утре, като се очаква на тях да се дискутира и темата за Украйна.

За 6 май е насрочена и тържествената церемония по посрещане на Си, която ще се състои в историческия комплекс Дом на инвалидите в Париж, припомня Франс прес, цитирана от БТА.

В деня на пристигането му в Париж, френският в. "Фигаро" публикува статия на Си Дзинпин, в която той заявява, че има намерение да работи с Франция и с цялата международна общност за разрешаване на кризата в Украйна.

"Надяваме се, че мирът и стабилността ще се завърнат бързо в Европа и имаме намерение да работим с Франция и с цялата международна общност за намиране на подходящите пътища за разрешаване на кризата", казва Си в публикацията.

"Ние разбираме трусовете, които поражда украинската криза за европейците. Китай не е в осовата на тази криза и не е също така и страна, или участник в кризата", допълва Си.

Китайският лидер уверява, че "винаги е играл конструктивна воля, за да благоприятства мирното уреждане на този конфликт между Русия и Украйна".

Си припомня, че по няколко повода е призовал да се съблюдават целите и принципите на Устава на ООН, да се зачита суверенитетът и териториалната цялост на всички страни, да се взимат предвид свързаните със сигурността основателните безпокойства на различните страни, и настоя да не се използват ядрени оръжия и да не се води ядрена война.

Си допълни, че Китай е "доставила на Украйна хуманитарни помощи и че китайският специален пратеник на няколко пъти е пътувал до засегнатите страни".

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на балансираната дипломация. Очаква се във Франция той да разговаря с френския президент Еманюел Макрон по разнородни теми от двустранно значение.

Макрон има намерение да подчертае пред Си значимостта на фактора на реципрочността в търговските отношения, посочва Франс прес. Що се касае до въпроса за войната в Украйна, агенцията припомня, че китайският президент продължава да афишира подкрепата си за Русия.

След Франция Си Цзинпин ще отпътува за Сърбия и за Унгария, две страни, които остават близки с Москва. Това е първата му визита в Европа от 2019 г.

А за посрещането на Си Дзинпин в Париж имаше и демонстрация в защита на свободата на Тибет.

Дир.бг